Strona główna Dieta niskotłuszczowa ciasta i ciastka Tiramisu ala Dukan

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Tiramisu ala Dukan

Dieta: · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · wysokowapniowa · niskokaloryczna ·

Tiramisu kojarzy się zazwyczaj z niezwykle smacznym, ale też bardzo kalorycznym deserem. Tym razem wersja równie pyszna, którą można jeść bez wyrzutów sumienia - niskokaloryczna, niskotłuszczowa, niskowęglowodanowa, zawierająca dużo białka i wapnia.

Tiramisu ala Dukan


Składniki
Biszkopt:
4 jaja
3-4 łyżki (płaskie) skrobi
słodzik w płynie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Masa serowa:
ser twarożkowy np. President lub dr. Oetker- około 600 g
jogurt naturalny- 150-200 g
pół szklanki wrzątku
2,5 łyżeczki żelatyny
15-20 tabletek słodzika lub slodzik w płynie


Wykonanie
Żółtka ucieramy mikserem ze słodzikiem i aromatem. Dodajemy skrobię i proszek do pieczenia - miksujemy ok. 2-3 minut. Następnie ubijamy białka i mieszamy delikatnie łyżką dodając je do utartej masy.

Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach w tortownicy. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy poza blachą.

Do nasączenia biszkopta parzymy mocną kawę. Jak przestygnie dodajemy aromat tiramisu lub rumowy - ok. 5 kropli. Kawę wstawiamy do lodówki i robimy masę serową.

W wodzie rozpuszczamy słodzik i żelatynę. Czekamy aż lekko przestygnie i miksujem z serem i jogurtem dodając powoli do tej masy.

Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski i na mniejsze kawałki (ma on zastąpić ogólnie używane podłużne biszkopty). Każdy kawałek wkładamy do kawy z aromatem i układamy na dnie naczynia.

Kiedy dno naczynia jest pokryte biszkoptem, wylewamy część masy serowej. Układamy kolejną warstwę nasączonego biszkopta i znów masę serową.

Na wierzchu posypujemy lekko kakao i wstawiamy na noc lub kilka godzin do lodówki.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 50 (nie licząc chłodzenia - 4-5 godzin) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8




Przepis dodany przez: Tomasso




Komentarze

admin     |     22:16:30, 10-05-2011
Pycha. Małe ulepszenie - jeśli chcemy żeby masa była bardziej "mascarponowa" masę serowo - żelatynową delikatnie mieszamy z 3 jajkami ubitymi ze słodzikiem na gęstą kremową masę (najlepiej użyć słodzika do pieczenia w proszku) - nie dodajemy wtedy słodzika do wody i żelatyny. Jajka trochę maskują kwaskowatość twarożku a cała masa zyskuje delikatną, aksamitną konsystencję. ... zobacz więcej

Zobacz też

Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Dieta niskowęglowodanowa - najnowsze przepisy
Delikatny schab - bardzo soczysty
Masło czosnkowe
Naturalne Gotowanie - Jajecznica z sałatką naddunajską
Warzywne galaretki
Sałatka z patisonów i rukoli
Dieta wysokowapniowa - najnowsze przepisy
Chłodnik truskawkowy
Żółty ser niskotłuszczowy
Sernik cappuccino
Dietetyczne trufle
Sernik Tiramisu
Dieta niskokaloryczna - najnowsze przepisy
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Aksamitny krem szpinakowo – serowy
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Wigilijna zupa grzybowa
Polecamy Oferty pracy