Strona główna Dieta wysokowapniowa ciasta i ciastka Sernik Tiramisu

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Sernik Tiramisu

Dieta: · wysokowapniowa ·

Wyśmienity delikatny "zamiennik" tradycyjnego włoskiego tiramisu - równie smaczny a dużo lżejszy.

© IngridHS - Fotolia.com


Składniki
spód:
200 g pokruszonych ciasteczek digestive
1 łyżka kakao
3 łyżeczki stopionego masła
paczka biszkoptów "kocie języczki"

masa:
25 ml bardzo mocnego espresso lub łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 25 ml wody
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżki wódki lub brandy
600 g sera na sernik
250 serka mascarpone
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki śmietany
4 jajka
3/4 szklanki cukru
kakao naturalne niesłodzone do posypania


Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wymieszać pokruszone ciastka, kakao i masło. Masę ciasteczkową wysypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wcisnąć w dno. Biszkopty przyciąć ukośnie na wysokość formy + ok 1 cm i ustawić wokół tortownicy, krótszym brzegiem przycięcia zwróconym w dół i na zewnątrz, lekko je wciskając w masę.

W małym naczyniu wymieszać kawę, alkohol i ekstrakt waniliowy.

Serki i śmietanę lekko ubić, aż będą puszyste, po trochu dodawać cukier, skrobię, a następnie wlać wszystkie jajka i mieszać tylko do połączenia się składników (nie ubijać, sernik wtedy pozostanie równy po upieczeniu). na końcu wmieszać mieszankę kawowo -alkoholową.

Masę wlać ostrożnie do formy tak, żeby nie naruszyć biszkoptów, od razu wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut, aż środek sernika lekko dotknięty wykałaczką nie zapada się (można przykryć folią lub papierem żeby wierzch pozostał biały i żeby nie spalić biszkoptów). Sernik pozostawić do schłodzenia przez 15 minut a następnie delikatnie przejechać nożem wokół formy tak żeby "odkleić" biszkopty.
Brzeg formy zdjąć gdy sernik osiągnie temperaturę pokojową. Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 4 godziny a najlepiej przez całą noc. Tuż przed podaniem posypać sernik kakao.

Przepis stąd: ehow.com/ehow-food, zmodyfikowany na "własny użytek", do tortownicy 24-26 cm.

Uwaga: ja ten sernik jeszcze bardziej "odchudzam", dając słodzik do pieczenia oraz gęste śmietanki 36 (w kubeczkach 200 ml, x 2) zamiast mascarpone i śmietany. Mascarpone ma zdecydowanie więcej tłuszczu.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 20 (nie licząc pieczenia i chłodzenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta wysokowapniowa - najnowsze przepisy
Chłodnik truskawkowy
Żółty ser niskotłuszczowy
Sernik cappuccino
Dietetyczne trufle
Sernik wiedeński luksusowy
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X