Strona główna Dieta wysokowapniowa ciasta i ciastka Sernik cappuccino

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Sernik cappuccino

Dieta: · wysokowapniowa ·

© Stephanie Frey - Fotolia.com


Składniki
spód i boki:
1,5 szklanki okruchów z ciasteczek digestive w gorzkiej czekoladzie
1 łyżka kakao
50 g stopionego masła
2 łyżeczki cukru
300 ml śmietany
szczypta cynamonu

masa:
1 kg dobrego sera sernikowego bez dodatków
1 szklanka cukru
5 dużych jajek
30 ml bardzo mocnego espresso (można dać też 2 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej + 30 łyżki wody)
szczypta cynamonu
2 paczki budyniu śmietankowego

zdobienie:
200 ml śmietanki
czekoladowe ziarenka kawowe


Wykonanie
Pokruszone ciasteczka wymieszać z miękkim masłem, cukrem i cynamonem, masę wcisnąć w wyłożoną folią i uszczelnioną formę o średnicy 24-26 cm. Odstawić w chłodne miejsce.

Cynamon wymieszać z kawą. Ser wymieszać z cukrem, dodać śmietanę a potem pojedynczo jajka, budyń i na końcu kawę.

Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Wierzch przykryć papierem do pieczenia i piec ciasto 45 minut do 1 godziny, aż środek sernika będzie ścięty na wierzchu.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i włożyć na noc d lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i ziarenkami kawowymi.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc pieczenia i chłodzenia / mrożenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: jesien21




Zobacz też

Dieta wysokowapniowa - najnowsze przepisy
Chłodnik truskawkowy
Żółty ser niskotłuszczowy
Dietetyczne trufle
Sernik Tiramisu
Sernik wiedeński luksusowy
Polecamy Oferty pracy