Strona główna Dieta śródziemnomorska danie główne Dorada w soli

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Dorada w soli

Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna ·

W ten sposób można robić także inne ryby. Wbrew obawom, użycie tak ogromnej ilości soli nie powoduje że ryba jest słona - przeciwnie - ma bardzo delikatne mięso o naturalnym smaku.

© Marco Mayer - Fotolia.com


Składniki
2 dorady (ok 750 g każda)
5 kg soli (w miarę możliwości grubej i nie jodowanej)
1/2 cytryny
głęboka brytfanka lub naczynie żaroodporne o wielkości, która pozwoli nie stykać się rybom ze sobą


Wykonanie
Dorady dokładnie wypatroszyć i umyć, nie skrobiąc. Osuszyć.
Naczynie wyłożyć folią aluminiową i wysypać 3 centymetrową warstwą soli.
Ułożyć w niej ryby (można też użyć dwóch naczyń) tak żeby były w odległości zarówno od siebie jak i od ścianek nie mniejszej niż 2 cm z każdej strony. Obsypać pozostałą solą sprawdzając czy są dokładnie przykryte.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (250 stopni) na 1h. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 1/2 h.

Zawartość brytfanki ostrożnie wyłożyć na deskę i przy pomocy tłuczka do mięsa rozbić skorupę z soli. Ryby delikatnie podzielić na porcje - odciąć ogon i głowę; zdjąć skórę z wierzchu, oddzielić gorą część od kręgosłupa, przenieść na talerz, następnie wyjąc kręgosłup i odwrócić nad talerzem dolną część, zdjąć spodnią część skóry.. Podawać z dodatkiem plastrów cytryny. Dobrym dodatkiem będzie też lekki sos czosnkowy.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 120 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Tomasso




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Kapusta po węgiersku
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Dieta niskowęglowodanowa - najnowsze przepisy
Delikatny schab - bardzo soczysty
Masło czosnkowe
Naturalne Gotowanie - Jajecznica z sałatką naddunajską
Warzywne galaretki
Sałatka z patisonów i rukoli
Dieta lekkostrawna - najnowsze przepisy
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Blok arbuzowo-jogurtowy
Biszkopt z białek
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X