Strona główna Dieta śródziemnomorska danie główne Grillowana cukinia z serkiem topionym

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Grillowana cukinia z serkiem topionym

Dieta: · śródziemnomorska ·

Doskonała na obiad! Letnie danie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Grillowana cukinia z serkiem topionym


Składniki
• 4 duże cukinie
• opakowanie dowolnego serka topionego Złoty Ementaler, śmietankowy, gouda
• 25 dag mięsa mielonego
• warzywa (1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek małej papryczki chilli)
• szklanka przecieru pomidorowego
• przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
• 4 łyżki oliwy
• natka pietruszki do dekoracji



Wykonanie
Myjemy cukinie. Ich środek wydrążamy, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy do niej mięso mielone, pokrojony czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę. Mieszamy przez ok. 10 minut a następnie wlewamy sos pomidorowy i dodajemy serek topiony oraz wyciśnięty kawałek papryczki chilli. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się serka topionego. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii. Cukinie wypełniamy farszem i grillujemy lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do momentu, aż będzie miękka. Po ok.30-45 minutach potrawa jest gotowa. Podajemy na ciepło, ozdabiając natką pietruszki.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4

Źródło: SERTOP
Autor: SERTOP



Przepis dodany przez: PR CLUB




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Kapusta po węgiersku
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Pikantny chłodnik z arbuzem
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X