Podziel się:
Słodkie truskawki
Dieta: · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskosodowa ·
To chyba najpopularniejsze i najsmaczniejsze polskie owoce, które idealnie nadają się do zamrożenia czy przygotowania pysznych tradycyjnych dżemów. Warto samemu w domu zamknąć w słoikach trochę lata.

Składniki
1 kg truskawek, 60 - 70 dag cukru

Wykonanie
Truskawki dokładnie umyj i usuń z nich szypułki. Większe truskawki pokrój. Tak przygotowane truskawki włóż do płaskiego garnka i posyp cukrem. Powoli podgrzewaj aż się zagotują (od czasu do czasu mieszając).
Gotuj na bardzo małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Potem gorący dżem nałóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij.

| Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
| Czas: 10 | Danie wegetariańskie: tak |


Przepis dodany przez: setab


