Strona główna Dieta śródziemnomorska danie główne Dorsz po baskijsku

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Dorsz po baskijsku

Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskokaloryczna ·

© Jörg Beuge - Fotolia.com


Składniki
750 g filetów z dorsza
2 łyżki sosu ostrygowego
50 ml białego wytrawnego wina
50 ml przecieru z pomidorów
pół pęczka natki pietruszki
0,5 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki oregano
pół pęczka szalotki
1 liść laurowy


Wykonanie
Sos ostrygowy wymieszać z przecierem, winem, posiekaną szalotką, połową pietruszki i suszonymi ziołami. Dodać liść laurowy, zagotować. Do naczynia z sosem włożyć filety, dusić na małym ogniu ok 15 minut.

Z sosu wyjąć liść laurowy. Ryby delikatnie wyjąć na półmisek i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Zredukować sos poprzez odparowanie do połowy objętości (nie dopuszczając do wrzenia). Doprawić pieprzem i polać rybę.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 30 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 190 kcal




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Dieta dla diabetyków - najnowsze przepisy
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dżem niskocukrowy
Biszkopt z białek
Sernik odchudzający
Faszerowane bagietki z serkiem topionym
Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Dieta niskokaloryczna - najnowsze przepisy
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Aksamitny krem szpinakowo – serowy
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Wigilijna zupa grzybowa
Polecamy Oferty pracy