Strona główna Dieta śródziemnomorska danie główne Dorada z grzankami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Dorada z grzankami

Dieta: · śródziemnomorska · niskowęglowodanowa ·

© S.E. shooting - Fotolia.com


Składniki
2 dorady po ok 400 g
100 g orzechów pistacjowych
2 kromki chleba tostowego
mielona słodka papryka
4 łyżki oliwy z oliwek
sól


Wykonanie
Dorady oskrobać, wypatroszyć i dokładnie umyć oraz osuszyć. Natrzeć solą z wierzchu i w środku. Do środka włożyć 1/3 orzechów pistacjowych, drobno posiekanych i zmieszanych z łyżką oliwy. Ryby skropić drugą łyżka oliwy i wstawić do piekarnika na ok 20 minut, w temperaturze 190 stopni - mają się piec aż oczy będą zupełnie białe a skórka lekko zrumieniona.

Z chleba przygotować małe grzaneczki - pokroić w kostkę, posypać papryką, skropić 2 łyżkami oliwy i upiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać pozostałe orzechy, grubo posiekane.

Wyjęte z piekarnika ryby ułożyć na talerzach i posypać grzankami z pistacjami. Podawać z sałatą.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 30 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 2




Przepis dodany przez: Tomasso




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Dieta niskowęglowodanowa - najnowsze przepisy
Delikatny schab - bardzo soczysty
Masło czosnkowe
Naturalne Gotowanie - Jajecznica z sałatką naddunajską
Warzywne galaretki
Sałatka z patisonów i rukoli
Polecamy Oferty pracy