Strona główna Dieta śródziemnomorska przekąski Befsztyk tatarski inaczej

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Befsztyk tatarski inaczej

Dieta: · śródziemnomorska · niskowęglowodanowa ·

© Bernd Jürgens - Fotolia.com


Składniki
pół kilograma dobrej wołowiny - ligawa, polędwica
olej (2-4 łyżki)
odrobina wody
kapary (raczej drobne)
siekane oliwki
przyprawa "maggi"
sól, pieprz, papryka, odrobina pieprzu Cayenne
ewentualnie 4 żółtka jaj


Wykonanie
Wołowinę posiekać, można zmielić, ale siekana ma lepszy smak. Z wołowiny wyrobić zwarte, jednolite ciasto, podlewając nieco wodą. Wyrobioną wołowinę odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Dodać nieco oleju, wyrobić ponownie. Doprawić "maggi" i innymi przyprawami.

Z "ciasta" uformować befsztyki z charakterystycznym wgłębieniem, ułożyć na talerzyku, obsypując kaparami i siekanymi oliwkami. Dla tych co lubią, do wnętrza befsztyka żółtko jajka (jajko wcześniej sparzyć wrzątkiem - wiadomo, salmonella).

Można podawać na grzankach. Smacznego.

Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 40 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: ggacki




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Dieta niskowęglowodanowa - najnowsze przepisy
Delikatny schab - bardzo soczysty
Masło czosnkowe
Naturalne Gotowanie - Jajecznica z sałatką naddunajską
Warzywne galaretki
Sałatka z patisonów i rukoli
Polecamy Oferty pracy