Strona główna Dieta śródziemnomorska przekąski Bakłażan w sezamie

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Bakłażan w sezamie

Dieta: · śródziemnomorska · niskowęglowodanowa ·

© teressa - Fotolia.com


Składniki
2 bakłażany
2 łyżki soli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia
2 ząbki czosnku
pieprz do smaku
olej do smażenia
6 łyżek sezamu


Wykonanie
Bakłażany umyć, pokroić na plastry, posolić, odczekać aż wypłynie sok, opłukać i wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Koncentrat wymieszać z oliwą, pieprzem, bazylia i zmiażdżonym czosnkiem. Nie dodawać soli.
Plastry bakłażanów usmażyć (na patelni nieprzywierającej) posmarowane olejem. Ułożyć na ruszcie, posmarować połową sosu i posypać połową sezamu. Zapiekać 5 minut w temperaturze 200 stopni lub pod grillem. Obrócić, posmarować drugą częścią sosu, posypać resztą sezamu, zapiekać kolejne 3-5 minut. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielną przekąskę.


Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc odstaania bakłażanów) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Dieta niskowęglowodanowa - najnowsze przepisy
Delikatny schab - bardzo soczysty
Masło czosnkowe
Naturalne Gotowanie - Jajecznica z sałatką naddunajską
Warzywne galaretki
Sałatka z patisonów i rukoli
Polecamy Oferty pracy