Strona główna Dieta śródziemnomorska przetwory Suszone pomidory w oliwie

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Suszone pomidory w oliwie

Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa ·

© michelangelus - Fotolia.com


Składniki
pomidorki o mięsistym miąższu
listki bazylii
oliwa
sól



Wykonanie
Pomidorki przekroić wzdłuż na dwie części. Ułożyć w foremce powierzchnią przekrojoną do góry i suszyć w piekarniku w temperaturze 60*C około 8 godzin. Można do tego celu wykorzystać suszarkę do grzybów lub promienie słońca. Ususzone pomidorki posolić i układać w słoiczku przekładając je bazylią / zamiast bazylii mogą być plasterki czosnku albo tymianek, pieprz, chili/. Zalać pomidorki gorąca oliwą, zamknąć słoiki i odwrócić do góry dnem.
Pomidorki podawać do wędlin potraw z grila, sałatek, serów, makaronów. Są bardzo aromatyczne i smaczne.

Rodzaj potrawy przetwory Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 5 Danie wegetariańskie: tak




Przepis dodany przez: jesienna60




Komentarze

Cristine3105     |     17:10:28, 28-04-2011
Fajnie,że ktoś mi uświadomił jak w naszym klimacie zrobić suszone pomidory,które kupowane w sklepach są dość drogie.A jesienią gdy pomidorów mamy w bród można je zrobić na zimę.A więc emeryci do przetworów!

Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Polecamy Oferty pracy