Strona główna Dieta dla diabetyków przekąski Ser twarogowy na sposób włoski

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Ser twarogowy na sposób włoski

Dieta: · dla diabetyków · wysokowapniowa ·


Składniki
400 g chudego białego sera (powinien być twardy i zwarty)
2 pomidory
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Wykonanie
Ser pokroić na plastry o grubości około 7-8 milimetrów (2-3 plastry na osobę zależnie od kształtu sera). Ułożyć na blasze do pieczenia delikatnie posmarowanej oliwą.

Zmiażdżyć czosnek, zmieszać z oliwą, bazylią i przyprawami, połową powstałeho w ten sposób sosu posmarować ser. Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów, skropić resztą sosu.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zapiekać około 10-12 minut. Podać obficie posypane natką pietruszki.

Ser ten można także przygotować w kuchence mikrofalowej. Należy go wtedy zapiekać 4-5 minut przy mocy 600 W.

UWAGA: jeśli ser jest mocno wilgotny, podczas pieczenia może wyciekać z niego serwatka. Nie ma to wpływu na końcową jakość potrawy.

Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: jo-asienka




Komentarze

Malgorzata 50     |     18:44:29, 30-05-2007
Top też mi wyglada super -ZARAZ wypróbuję

Zobacz też

Dieta dla diabetyków - najnowsze przepisy
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dżem niskocukrowy
Biszkopt z białek
Sernik odchudzający
Faszerowane bagietki z serkiem topionym
Dieta wysokowapniowa - najnowsze przepisy
Chłodnik truskawkowy
Żółty ser niskotłuszczowy
Sernik cappuccino
Dietetyczne trufle
Sernik Tiramisu
Polecamy Oferty pracy