Strona główna Dieta wysokowapniowa przekąski Caprese z buraka i oscypka

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Caprese z buraka i oscypka

Dieta: · wysokowapniowa ·

Produkty mleczne są źródłem wysokowartościowego białka i witaminy B2. Odpowiednia ilość wapnia i witaminy D w diecie może uchronić przed osteoporozą oraz zapobiec łamliwości kości w starszym wieku. Ponadto nabiał pomaga chronić organizm przed nadciśnienie

fot. Monika Mrozowska


Składniki
2 średnie buraki
100 g oscypka (najlepiej okrągły)
2 czubate łyżki orzeszków piniowych
pęczek natki pietruszki
1/5 szklanki delikatnej oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
starta skórka z ½ cytryny
½ szklanki octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru



Wykonanie
Buraki ze skórką gotujemy na parze aż staną się miękkie (minimum 30 minut). Po ostudzeniu obieramy je ze skórki i kroimy w cienkie plastry (najlepiej mandoliną). Oscypek kroimy w plasterki. Orzeszki prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Poszatkowaną natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny, skórkę z cytryny i oliwę z oliwek miksujemy na jednolity sos. Plastry buraka kładziemy na przemian z oscypkiem, całość posypujemy orzeszkami oraz polewamy sosem pietruszkowym i odparowanym octem balsamicznym: ocet balsamiczny odparowujemy z cukrem aż stanie się gęsty.


Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 15 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4

Źródło: www.mamanaczasie.pl
Autor: Monika Mrozowska



Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta wysokowapniowa - najnowsze przepisy
Chłodnik truskawkowy
Żółty ser niskotłuszczowy
Sernik cappuccino
Dietetyczne trufle
Sernik Tiramisu
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X