Strona główna Dieta niskowęglowodanowa przekąski Szynka pieczona peklowana

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Szynka pieczona peklowana

Dieta: · niskowęglowodanowa ·

Doskonała na wielkanocny stół. Można jeść na zimno z chrzanem lub na ciepło. Polecam.

© Maxim Loskutnikov - Fotolia.com


Składniki
1 szynka, ok 2 kg (kulka lub inna część)
6 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
4 ząbki czosnku
1/4 łyżeczka ziarenek kolendry
2,5 litra wody
6 łyżek soli peklowej

oprócz tego 1 szklanka bulionu
przyprawy do posypania (majeranek, papryka etc.) - niekoniecznie



Wykonanie
Szynkę umyć, uformować, można obwiązać.
Przygotować zalewę: zagotować wodę z przyprawami, ostudzić lekko dodać sól peklową, całkowicie ostudzić i zalać szynkę w ceramicznym lub metalowym naczyniu. Szynka powinna być całkowicie przykryta, można też obciążyć ją np pojemnikiem z wodą. Odstawić na 4-7 dni do lodówki, codziennie obracając.

Następnie wyjąć, osuszyć, ew natrzeć przyprawami. Włożyć do rękawa lub szczelnie zamykanej brytfanki, wlać bulion. Piec 1 h na kilogram mięsa, w temperaturze 200 stopni. Podawać na ciepło lub na zimno.

Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 15 (bez maryynowania i pieczenia) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta niskowęglowodanowa - najnowsze przepisy
Delikatny schab - bardzo soczysty
Masło czosnkowe
Naturalne Gotowanie - Jajecznica z sałatką naddunajską
Warzywne galaretki
Sałatka z patisonów i rukoli
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X