Strona główna Dieta niskocholesterolowa sałatki Sałatka owocowa z rukolą

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Sałatka owocowa z rukolą

Dieta: · niskocholesterolowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·


Składniki
60g batawii
20g rukoli
1 pomarańcza
20 g kiełków alfalfa
1 łyżeczka nasion słonecznika
1 łyżeczka twarożku
1 łyżeczka kwaśnej smietany (10% tł)
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz


Wykonanie
1. Batawię i rukolę oczyścić, umyć i osuszyć. Listki porozrywać na
kawałki. Pomarańczę obrać, nastęnie wyfiletować nad miseczką,
wyciekający sok zachować. Z resztek miąższu wycisnąć sok.

2. Kiełki opłukać i osączyć, razem z listkami rukoli i batawii i
cząstkami pomarańczy przełożyć do miski, delikatnie wymieszać.
Słonecznik wsypać na suchą teflonową patelnię i krótko prażyć.

3. Twarożek wymieszać ze śmietaną, octem, olejem i sokiem z
pomarańczy na gładką masę. Przygotowany dressing doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę skropić sosem i posypać słonecznikiem.

Rodzaj potrawy sałatki Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Białko: 5 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 5 g




Przepis dodany przez: helas




Zobacz też

Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Dieta lekkostrawna - najnowsze przepisy
Zupy Oriflame
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dieta niskokaloryczna - najnowsze przepisy
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Aksamitny krem szpinakowo – serowy
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Wigilijna zupa grzybowa
Polecamy Oferty pracy