
Podziel się:




Placuszki dla cukrzyka
Dieta: · dla diabetyków · niskowęglowodanowa ·
Składniki
1/2-1 szkl. płatków owsianych górskich
2łyżki m±ki żytniej (najlepsza typ 2000- same ¶mieci hihi:) )
1 łyżka m±ki sojowej - ale nie koniecznie
1 łyżka m±ki pszennej
2 jajka
łyżka ¶mietany
2 łyżki otrębów pszennych
dodatki {ziarno prażone sezamu, albo słonecznika, albo pieczarki drobno zsiekane, albo cebulka zesmażona na złoto, albo curry czy inne zioła itp}

Wykonanie
Wymieszać składniki łych±, szczypta soli, dodać wody tyle by masa była jak bardzo gęsta ¶mietana. Smażyć na teflonie, jak kto może i lubi- na oleju małe placuszki-łatwiej się obracaj±.
Wersja na słodko - można dać fruktozę czy inny bezpieczny dla cukrzyków cukier.... a ja daję łyżkę zwykłego cukru i mnie to wystarcza, a nie zabija. Dobre s± też z dżemem niskocukrowym
Wersja smakowa słona - odmiany wg gustów smakowych. Ja najbardziej lubię z pieczarkami - lub ze drobnymi skraweczkami z boczku wędzonego............mmmmniam

Rodzaj potrawy przek±ski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |

¬ródło: net+ własne praktyki
Autor: tiko

Przepis dodany przez: hary
![]()
Komentarze
elizka | 19:47:03, 02-01-2012 Ja to zrobię! Jestem miło¶niczk± płatków i otr±b. Dam znać jak wyjd±. Jan Głogowski | 13:10:10, 21-06-2012 Zarówno płatki górskie, jak i te m±ki zawieraj± skrobię, która chyba nie jest najlepsza dla cukrzyków? Czy mógłby to skomentować kto¶ biegły w diecie dla cukrzyków? Zobacz też
|