Strona główna Dieta śródziemnomorska zupa Pasta e fagioli

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pasta e fagioli

Dieta: · śródziemnomorska ·


Składniki
Fasola,
boczek,
2 kartofle,
cebula sredniej wielkosci albo polowa duzej.
listek bobkowy,
majeranek,(garsc)
bazylia,( garsc)
kielbasa ( opcjonalna)
maly makaron rurki ,
wegeta ( opcjonalna)
oliwa,
zabek czosnku
dwa suszone grzyby
troche maki albo proszek z siemia lnianego
czerwone radicchio ) opcjonalne)


Wykonanie
Namoczona przez noc fasole zalać woda , dodając polowe boczku,liść bobkowy i dwa ziemniaki (w całości) i grzyby sol i wegetę. Gotować pod przykryciem aż fasola będzie miękka.

W międzyczasie zrobić zasmażkę na oliwie z reszty boczku, polowy sporej cebuli drobno pokrojonej, bazylii i majeranku i kiełbasy w kostkę. Na końcu poprószyć maka albo siemieniem lnianym .

Dodać do już ugotowanej fasoli.
Wyjąć łyżką durszlakową; połowę fasoli, ziemniaki i liść bobkowy do osobnego pojemnika. Resztę zupy zmiksować. Wrzucić z powrotem fasole i ziemniaki do zmiksowanej zupy.

Utrzeć ząbek czosnku z sola i dodać do zupy.
Osobno ugotować makaron.

Podawać układając na bokach talerzy świeże czerwone radicchio
Ta zupa jest najlepsza na drugi dzień.

Fasola nie musi być namoczona w dzień przedtem jeżeli jest możliwość zrobienia jej w szybkowarze.

Rodzaj potrawy zupa Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 50 (czas moczenia fasoli) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 8

Źródło: stary przepis z Treviso
Autor: Pani Slowikowa



Przepis dodany przez: Pani Slowikowa




Komentarze

dob88     |     09:50:07, 12-12-2008
BOCZEK, KIEŁBASA !!! zachęcam autorów takich przepisów do poczytania co to jest dieta śródziemnoporska !!!

Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Polecamy Oferty pracy