Strona główna Dieta śródziemnomorska danie główne Naleśniki po bolońsku

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Naleśniki po bolońsku

Dieta: · śródziemnomorska ·

© Bartłomiej Hałat - gutek - Fotolia.com


Składniki
Naleśniki:
1 szklanka mąki
3 duże jajka
1,5 szklanki mleka
¼ łyżeczki soli
4 łyżki masła

Sos:
500 g mielonego mięsa
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 ml bulionu wołowego
oregano, bazylia, sól, pieprz do smaku

200 g startego żółtego sera
natka pietruszki


Wykonanie
Jajka roztrzepać i dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem i solą. Dodać stopione masło, ponownie dobrze wymieszać (nie ubijać) i odstawić na przynajmniej 30 minut do lodówki. Smażyć na dobrze rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zezłocić na oliwie. Dodać mięso, smażyć aż zmieni kolor, dolać bulion, koncentrat i przyprawy, dusić ok 20 minut, aż cebula stanie się miękka, a sos zgęstnieje.

Naleśniki nadziewać sosem bolońskim, posypać serem i natką.




Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 40 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Polecamy Oferty pracy