Strona główna Dieta śródziemnomorska danie główne Nadziewane pomidory

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Nadziewane pomidory

Dieta: · śródziemnomorska ·


Składniki
4 duże twarde pomidory
200 g piersi z indyka
100 g pieczarek
1 cebula
2/3 szklanki jogurtu
0,5 łyżki mąki
50 g ostrego żółtego sera
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka oregano
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz


Wykonanie
Filet z indyka posypać pieprzem, skrpić poło łyżki oliwy i zgrillować. Po przestudzeniu pokroić w kostkę.

Pomidory umyć, ściąć czubki, wydrążyć miąższ i pestki, posolić w środku.
Pieczarki umyć i posiekać, usmażyć na łyżce oliwy.
Na pozostałej oliwie przesmażyć rozdrobniony i pozbawiony pestek miąższ pomidorów oraz posiekaną cebulę. Dodać pieczarki i indyka. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać i dusić razem jeszcze ok. 5 minut aż odparuje cały płyn. Dodać połowę natki pietruszki i oregano wymieszać.

Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem i mąką.
Pomidory napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, polać sosem.

Zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 30 (nie licząc grillowania indyka) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: jesien21




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Polecamy Oferty pracy