Strona główna Dieta niskocholesterolowa ciasta i ciastka Muffiny z borówkami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Muffiny z borówkami

Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·

Beztłuszczowa wersja muffinek - olej zastępuje sok jabłkowy. Mimo tej modyfikacji nie ustępują smakiem "pełnotłustym" babeczkom. Trudno dostępną w Polsce dynię z puszki można zastąpić świeżą dynią, pokrojoną w kostkę i podduszoną do miękkości.

© dreambigphotos - Fotolia.com


Składniki
200 g mąki
75 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki ziela angielskiego
50 ml niesłodzonego nektaru jabłkowego
3 jajka
100 g dyni z puszki
250 g borówek
szczypta soli


Wykonanie
1. Nagrzej piekarnik do ok. 200°C
2. Połącz ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sód, ziele angielskie
3. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa jajka, nektar, dynię
4. Połącz ze sobą zawartość obu naczyń, dodaj borówki
5.Tak przygotowaną masą napełnij foremki
6.Piecz około 15 minut


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 30 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 143 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 1 g
Zawartość sodu: 73 mg

Źródło: www.diet.com



Przepis dodany przez: marta




Zobacz też

Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Dieta lekkostrawna - najnowsze przepisy
Zupy Oriflame
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Blok arbuzowo-jogurtowy
Polecamy Oferty pracy