Strona główna Dieta śródziemnomorska przekąski Caprese

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Caprese

Dieta: · śródziemnomorska ·

Dojrzałe pomidory, włoska mozzarella, świeża bazylia i aromatyczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - kwintesencja śródziemnomorskich smaków.

© Barbara Pheby - Fotolia.com


Składniki
300 g sera mozzarella
2 duże dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
sól
świeżo zmielony pieprz


Wykonanie
Mozzarellę i pomidory pokroić na plastry o gribości ok 5 mm. Układać na przemian na talerzu. Skropić sosem z octu oliwy pieprzu i soli i posypać porwanymi w ręku listkami bazylii.

Przed podaniem trzymać przez godzinę w lodówce w, po czym wyjąć na 15 minut, by pomidory odzyskały swój aromat.

Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 10 (nie licząc chłodzenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 2




Przepis dodany przez: Sgerr




Komentarze

wanda41     |     18:19:06, 05-05-2008
Swietne danie na śniadanie lub kolację. Wspaniałe w smaku. Polecam . Wanda 41

Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Polecamy Oferty pracy