
Podziel się:




Baguetin - drożdżowe bułeczki
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·
Przepis z "Piekarni Tatter" - bułeczki, które piekę zawsze gdy pogoda nie sprzyja wyjściu do sklepu (a nawet częściej, bo są one dużo smaczniejsze niż jakiekolwiek piekarniane). Gorąco polecam!


Składniki
625g mąki pszennej chlebowej (ja nie odmierzam tak dokładnie, zawsze jakieś 65o g mi wychodzi)
1 łyżka soli
25g świeżych drożdży lub jedno opakowanie 7g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
400ml letniej wody

Wykonanie
Make wymieszać z sola, dodać cukier i suszone drożdże, wymieszać. Dalej mieszając powoli dodawać wodę (w przypadku użycia świeżych drożdży, należy je wymieszać z połową wody i cukrem, poczekać aż urosną). Ja wyrabiam to mikserem z końcówkami do ciężkich ciast, można też wymieszać ciasto w misce a potem zagnieść na stolnicy ok. 10 min. Powinno być gładkie, elastyczne, ale nie "lejące". Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić żeby całe pokryło się tłuszczem, szczelnie przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto "przebić", podzielić na równe części (autorka podaje ok. 50 g, ja robię ciut większe - takie ok 75 g), uformować kuleczki, zostawić na 10 minut pod przykryciem. Z każdej kuleczki zrobić placek, złożyć boki do środka, tak żeby uformować walcowatą bułeczkę (łączeniem do dołu). Układać na blasze wysypanej mąką, naciąć wzdłuż, posypać mąką i zostawić do wyrośnięcia na ok godzinę (nie piec wcześniej, bo popękają). Po upływie tego czasu spryskać wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220-225 C. Piec ok 15-20 minut. Na dnie piekarnika można ustawić naczynie z wodą lub po prostu (ja tak robię) wrzucić kostki lodu - bułeczki mają wtedy bardziej chrupiącą skórkę.

Rodzaj potrawy pieczywo | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 6 |

Źródło: piekarniatatter.blogspot.com

Przepis dodany przez: Ewunia