Strona główna Dieta po prostu smaczne zupa Zupa cebulowa na piwie

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Zupa cebulowa na piwie

Dieta: · po prostu smaczne ·

© ANADEL - Fotolia.com


Składniki
500 g kości wołowych
750 g cebuli
½ łyżeczki pieprzu ziarnistego (całego)
2,5 dl piwa
100 g pszennej bułki
20 g masła
2 ząbki czosnku
125 g sera żółtego - eidam
sól, pieprz



Wykonanie
Kości płuczemy i włożymy do zimnej wody, dodamy sól i pieprz i gotujemy ok. 2 godzin.

Cebulę "obierzemy" z łupin, skroimy na kółeczka.

W garnku rozgrzejemy olej i podsmażymy lekko na złoty kolor cebulę. Wywar przecedzimy i dodamy do cebuli. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około 0,5 godz. Następnie dodamy piwo.

W międzyczasie nakroimy w kostkę wekę i razem z grubo nakrojonym czosnkiem podsmażymy na maśle.

Zupę doprawimy solą i pieprzem i rozdzielimy do talerzy. Każdą porcję posypiemy grubo startym serem i zapieczemy chwilę w piekarniku.

Zupę podajemy z uprzednio usmażonymi grzankami z bułki.

Smacznego!

Rodzaj potrawy zupa Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Tomasso




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy