Strona główna Dieta niskotłuszczowa desery Zapiekanka z jabłkiem

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Zapiekanka z jabłkiem

Dieta: · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·


Składniki
4 jajka
½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 szklanka chudego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
½ filiżanki cukru
½ łyżeczki cynamonu
1 duże, obrane i pokrojone jabłko


Wykonanie
1.Wymieszaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier
2. Całość połącz z mlekiem, dodaj wanilię, łyżeczkę masła i ½ łyczki gałki muszkatołowej
3. Pozostaw, na ok. 30 min
4. Nagrzej piekarnik do 180 °C
5. Odrobinę masła rozprowadź w naczyniu do opieczenia
6. Wymieszaj ¼ filiżanki cukru i ½ łyżeczki gałki muszkatołowej. Powstałą mieszanką posyp posmarowane masłem naczynie
7. Ułóż w naczyniu pokrojone jabłka i posyp cukrem
8. Przygotowaną wcześniej mieszankę rozprowadź na jabłkach
9. Piecz około 15 min

Rodzaj potrawy desery Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 25 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 463 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcze: 24 g
Cholesterol: 264 mg

Źródło: www.allrecipes.com



Przepis dodany przez: marta




Zobacz też

Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Dieta lekkostrawna - najnowsze przepisy
Zupy Oriflame
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Blok arbuzowo-jogurtowy
Polecamy Oferty pracy