Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Zapiekanka bakłażanowa

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Zapiekanka bakłażanowa

Dieta: · po prostu smaczne ·

Michał Magiel Myszkiewicz proponuje rodzinne danie: zapiekankę z bakłażanem na codzienny obiad, jak i bardziej wyjątkową rodzinną okazję.

Zapiekanka bakłażanowa


Składniki
• Makaron Wstążki Długie nr 11
1 opakowanie
• olej rzepakowy 2 łyżki
• cebula 1 sztuka
• czosnek 3 ząbki
• pomidory krojone 2 puszki
• oregano 1/2 łyżeczki
• chili 1 szczypta
• koncentrat pomidorowy 2 łyżki
• świeża bazylia 1 garść
• duże bakłażany 3 sztuki
• oliwa do nasmarowania naczynia
• mozzarella 200g
• parmezan drobno starty 50 g
•sól i pieprz do smaku


Wykonanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju usmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej zgnieciony czosnek i smaż razem jeszcze przez ok. 1 minutę. Następnie dosyp oregano, chili i dołóż koncentrat. Po minucie dodaj pomidory Łowicz.
Wymieszaj ugotowany makaron z 2/3 sosu, połową mozzarelli oraz poszarpaną bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Tak przygotowany makaron zawiń w bakłażan. Stwórz małe roladki, które następnie układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Polej je pozostałym sosem, posyp resztą mozzarelli, parmezanem i (opcjonalnie) bułką tartą. Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 5 (60 minut) Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 4

Źródło: Lubella
Autor: Michał „Magiel” Myszkiewicz



Przepis dodany przez: kdreher




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy