Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Wigilijny karp panierowany w cieście

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Wigilijny karp panierowany w cieście

Dieta: · po prostu smaczne ·


Składniki
1 karp ok. 1,5 kg
sok z cytryny
sól
pieprz
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1/2 - 3/4 szklanki mleka
olej do smażenia





Wykonanie
Wykonanie
Karpia oczyścić, wypatroszyć, umyć i osuszyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon, pokroić w dzwonka i skropić mocno sokiem z cytryny. Doprawić z każdej strony solą i pieprzem, zostawić w lodówce na ok. doby.
Przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Mąkę (odłożyć dwie łyżki) zmiksować z jajkiem i stopniowo dodawanym) mlekiem (ma powstać konsystencja gęstej śmietany).
Dzwonka obtoczyć obtoczyć w pozostałej mące, następnie zanurzać w cieście i smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanym głębokim oleju, na złoty kolor.
Usmażone kawałki karpia wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odciekł tłuszcz. Położyć na półmisku, udekorować i natychmiast podawać.


Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 30 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 6

Źródło: teressa - Fotolia.com



Przepis dodany przez: Camila




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy