Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Wielkanocne baranki z ciasta biszkoptowo tłuszczowego

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Wielkanocne baranki z ciasta biszkoptowo tłuszczowego

Dieta: · po prostu smaczne ·

© zatletic - Fotolia.com


Składniki

Składniki
2 jajka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki cukru kryształu,
szczypta soli
1 płaska łyżeczka masła,

Dodatkowo:
2 goździki do zrobienia oczu
tłuszcz do foremki
dekoracje: rzeżucha tacka styropianowa, borowinki, bukszpan, wstążeczka, patyczek do szaszłyków



Wykonanie
Masło rozpuścić. Formę rozkręcić, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Złożyć z powrotem foremkę i szczelnie skręcić. Piekarnik nastawić na 180 stopni C.

Jaja wybić osobno na talerzyk, wlać je do miski miksera. Dodać do nich sól, cukier i miksować, aż do uzyskania puszystej masy. Dodać roztopione masło oraz mąkę i delikatnie wymieszać.

Ciasto biszkoptowe przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika formę z barankiem obłożyć zmoczoną w zimnej wodzie ściereczką. Po 10 - 15 minutach zdjąć ściereczkę, rozkręcić foremkę i wyjąć baranka.

W jeszcze ciepłego baranka wstawić po obu stronach głowy po 1 goździku (oczy). Na szyi zawiązać kokardkę i udekorować wg własnego pomysłu.

Ja wstawiam baranka do wcześniej wysianej na styropianową tackę rzeżuchy, lub umieszczam na prostokącie ze styropianu, owiniętym folią aluminiową, wtykam borowiny lub bukszpan, palemki sztuczne lub żywe.

Na szpikulec do szaszłyków naciągam czerwoną wstążeczkę robiąc chorągiew.



Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 35 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 1




Przepis dodany przez: Aseret




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy