Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Uszy Hamana z nadzieniem owocowym

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Uszy Hamana z nadzieniem owocowym

Dieta: · po prostu smaczne ·

Hamantasze, czyli Uszy Hamana są klasycznym przysmakiem na żydowskie święto Purim. Mogą mieć różne nadzienia, a ich istotą jest charakterystyczny kształt.

© Marek - Fotolia.com


Składniki
ciasto:
3 szklanki mąki
3 jajka
pół szklanki cukru
150 g masła
1 łyż. stołowa soku z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyż. stołowa soku z pomarańczy
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

nadzienie:
300 g ulubionego dżemu owocowego (najlepszy gęsty domowej roboty)
100 g mielonych migdałów
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść rodzynek
łyżka miodu


Wykonanie
Na nadzienie zmieszać wszystkie składniki i zostawić na kilka godzin.

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ale szybko zagnieść. Ciasto lekko schłodzić w lodówce, a następnie podzielić na części i wałkować placki o grubości ok 3 mm. Wycinać w nich krążki jak na pierogi (ok 8-9 cm średnicy).

Na środek każdego krążka kłaść nadzienie a następnie uformować kształt trójkątnej "piramidki" unosząc i zakładając na siebie lekko krawędzie krążków, przykrywając częściowo nadzienie i przylepiając do siebie krawędzie.

Ciastka piec na blasze ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 35 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy