Strona główna Dieta po prostu smaczne zupa Uszka z grzybami (do barszczu)

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Uszka z grzybami (do barszczu)

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Barbara Dudzińska - Fotolia.com


Składniki
ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/4 stołowej łyżki soli
1/2 szklanki wrzącej wody
1 łyżka masła
1 żółtko

farsz:
100g suszonych grzybów ( ja biorę podgrzybki)
2 łyżki masła
1 średnia cebula
2-3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz do smaku


Wykonanie
Grzyby umyć i namoczyć na noc, a rano ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedzić (smak zostawić do zupy lub barszczu), zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać.

Cebulkę posiekać bardzo drobno, zeszklić na maśle, dodać grzyby, dusić ok 15 minut, zagęścić tartą bułką, doprawić, wystudzić.

Mąkę, masło i sól połączyć wodą i wymieszać, dodać żółtko. Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić na 1/2 godziny. Następnie wałkować cienko, kroić na kwadraty, układać na nich kupki farszu. Sklejać uszka i wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Gotować ok. 3 minut po wypłynięciu. Odcedzić.

Podawać z barszczem.

Rodzaj potrawy zupa Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 50 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8


Więcej zdjęć:

© kubowa1 - Fotolia.com



Przepis dodany przez: jo-asienka




Komentarze

elizka     |     17:37:04, 10-12-2011
Tego przepisu mi trzeba.Dziękuję.{gencode}{/gencode} Zobaczymy jak mi się uda to dzieło.


R51     |     14:16:42, 16-12-2011
Ja zawsze dodaje olej a nie maslo.Sprubuje w tym roku maslo

Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy