
Podziel się:




Szarlotka (prawie) na zimno
Dieta: · po prostu smaczne ·

Składniki
biszkopt:
6 jaj
1 szklanka m±ki ziemniaczanej
1/2 szklanka m±ki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. m±ki pszennej, nie dajemy wtedy ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
łyżka stołowa oct
Nadzienie:
2,5 kg kwaskowatych jabłek
3 łyżki masła
2 galaretki owocowe (dowolne w smaku) lub żelatyna (3-4 łyżki, wówczas do jabłek trzeba dodać trochę cukru)
sok z cytryny, cynamon do smaku
Cukier puder do posypania

Wykonanie
Biszkopt:
Ubić sztywn± pianę z białek, dodać cukier i dobrze rozmiksować na bezę.
Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ubitej piany.
Do masy wsypać przesian± m±kę i bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy lub innej formy z odpinanym brzegiem.
Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).
Jabłka pokroić na ósemki lub w kostkę i rozprażyć z masłem, aż się rozpadn±. Galaretki rozpu¶cić w 1 szklance wody, dodać do jabłek i doprawić wszystko do smaku.
Ostudzony biszkopt przekroić ostrożnie na pół i nałożyć ciepł± masę. Przykryć drug± połow±, schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |


Przepis dodany przez: Ewunia