Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Strucla francuska z jabłkami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Strucla francuska z jabłkami

Dieta: · po prostu smaczne ·

©  Minerva Studio - Fotolia.com


Składniki
1 kg twardych kwaskowatych jabłek
50 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
60 g masła
szklanka cukru (najlepiej brązowego)

1 500 g paczka ciasta francuskiego (świeżego)


Wykonanie
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na średnią kostkę i dusić wraz z cukrem, cynamonem i rodzynkami na połowie masła, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto rozwinąć i w razie potrzeby rozwałkować, pozostawiając na papierze z opakowania. Rozłożyć jabłka zostawiając po bokach ok 4-5 cm miejsca. Ostrożnie zwinąć ciasto w struclę, pomagając sobie papierem na którym leżało ciasto. Delikatnie zakleić dłuższy brzeg a krótsze zawinąć pod spód (łączenie ciasta też powinno być na spodzie).

Wierzch ciasta naciąć i posmarować masłem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 35-40 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno. Doskonałym dodatkiem jest bita śmietana lub lody.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 25 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy