Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Stollen - bakaliowa strucla bożonarodzeniowa

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Stollen - bakaliowa strucla bożonarodzeniowa

Dieta: · po prostu smaczne ·

© AGfoto - Fotolia.com


Składniki
bakalie:
250 g jasnych rodzynek (raczej drobnych)
30 g posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
50 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
80 g migdałów w słupkach
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
1 łyżka rumu
2 łyżki wody
skórka starta z 1/2 cytryny
skórka starta z 1/2 pomarańczy

zaczyn:
100 g mąki pszennej (500)
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
5 łyżek mleka
1,5 łyżeczki drobnego cukru

ciasto:
250 g mąki pszennej (500)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
3 łyżki mleka
1 jajo
2 żółtka
2 łyżki cukru
75 g masła w kawałkach w temperaturze pokojowej
skórka starta z 1/4 cytryny
skórka starta z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

do wykończenia:
125 g masła
120 g cukru pudru


Wykonanie
Bakalie (wszystkie składniki z tej części spisu) wymieszać ze sobą i pozostawić na noc.

Zrobić zaczyn - rozpuścić w mleku drożdże, dodać cukier i mąkę, zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą i solą. Dodać jajka, żółtka i zaczyn. Bardz dobrze wyrobic ciasto dodając stopniowo masło. Dodać skórki z cytrusów, wanilię a potem bakalie. Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia, ok 1 godzinę, następnie odgazować, złożyć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Uformować owalne "bochenki" (1 lub 2), głęboko naciąć i jedną stronę spłaszczyć a potem "narzucić" na drugą, żeby uzyskac charakterystyczny kształt strucli. Pozostawić na 5 minut a potem wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 45 minut - do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i od razu smarować stopionym masłem a potem grubo posypać cukrem pudrem.

Ciasto najlepsze jest po 2-3 dniach "dojrzewania" (nalezy je owinąć w folię spożywczą, żeby nie wysychało). Można je przechowywać nawet do kilkunastu dni. Prze podaniem posypać "świeżą" warstwą cukru pudru.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 20 (nie licząc wyrastania i pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8




Przepis dodany przez: Klaudia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy