Strona główna Dieta niskocholesterolowa danie główne Stir-fry - patelnia azjatycka z kurczakiem

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Stir-fry - patelnia azjatycka z kurczakiem

Dieta: · niskocholesterolowa ·

Szybkie, proste danie. Wymaga dobrej patelni lub woka z powłoką nieprzywierającą - można je wówczas przyrządzać na naprawdę małej ilości tłuszczu.

© Peter Kim - Fotolia.com


Składniki
400 g piersi z kurczaka
2 łyżeczki curry
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
4 cebule
garść grzybów moon (lub innych azjatyckich)
2 garście mieszanych kiełków (najlepiej takich do smażenia)
100 g makaronu typu "zupka chińska" lub ryżowego.
1 łyżka oleju do woka lub z orzeszków ziemnych
1 łyżeczka oleju sezamowego.


Wykonanie
Piersi umyć, pociąć w paseczki, wymieszać w misce z curry i sosami, marynować ok 20 minut.
Grzyby przygotować wg. przepisu na opakowaniu, pociąć w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, posypać resztą curry i podsmażyć na oleju aż lekko się zrumieni. Dodać kiełki, przesmażyć 2-3 minuty, odsunąć na bok patelni. Dodać kurczaka, obsmażyć , wymieszać z warzywami, dodać grzyby, chwilę smażyć na średnimi ogniu, ew doprawić sosem sojowym i curry.

Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić, dodać na patelnię, wymieszać z resztą składników. Skropić olejem sezamowym, natychmiast podawać.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: jo-asienka




Zobacz też

Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Polecamy Oferty pracy