Strona główna Dieta po prostu smaczne zupa Solanka mięsna

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Solanka mięsna

Dieta: · po prostu smaczne ·

Jedna z najsłynniejszych rosyjskich zup, w tym przepisie w wersji mięsnej.

fot. GG


Składniki
400 g mieszanych mięs gotowanych lub pieczonych (bez tłuszczu)
1,5 litra bulionu wołowego
6 małych ogórków kiszonych
4 parówki
4 plastry chudej szynki
2 średnie cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
12 czarnych oliwek
6 zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
1 cytryna
1 łyżka masła
sól, pieprz


Wykonanie
Mięso pokroić w małe kawałki i wrzucić do gorącego bulionu. Cebukę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle, dodać przecier pomidorowy i lekko poddusić.

Ogórki obrać i pokroić w kostkę (usuwając więsz pestki), dodać do bulionu, gotować przez ok 5 minut, po czym dodać porojone w plastry parówki oraz pokrojoną w paseczki szynkę. Oliwki przepołowić i wraz z kaparami i cebulą dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny.

Podawać bardzo gorącą, posypaną natką pietruszki i ozdobioną plastrami z pozostałej połowy cytryny.

Rodzaj potrawy zupa Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 25 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4


Więcej zdjęć:

fot. GG



Przepis dodany przez: Mirosław




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy