Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Snikers

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Snikers

Dieta: · po prostu smaczne ·

Przepis znalazłam w jakiś materiałach reklamowych, udoskonaliłam i piekę z powodzeniem od wielu lat. Ciasto jest pyszne i łatwe w zrobieniu. Polecam na okazje świąteczne ale też na codzienne zaspokojenie apetytu na coś (bardzo) słodkiego.

© Jehangir Hanafi - Fotolia.com


Składniki
ciasto:
600 g mąki
pół szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki mleka
kostka masła
2 łyżeczki sody oczyszczanej
ekstrakt waniliowy

masa I:
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
300 ml mleka
50 g masła

masa II:
puszka skondensowanego mleka słodzonego lub puszka gotowej klasycznej (może być też kakaowa) masy kajmakowej

orzechowa kruszonka:
100 g masła
3 łyżki brązowego cukru
4 łyżki płynnego miodu lub golden syrup
200 g orzechów włoskich


Wykonanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieść. Podzielić na 3 części, uformować kule i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie wyjąć, wylepić ciastem formy (można próbować rozwałkować ale ciasto bardzo się klei) 20 x 30 cm wyłożone papierem do pieczenia. Jedną warstwę ciasta przykryć kruszonką z orzechów wymieszanych z gorącą polewą z miodu, cukru i masła. Jeśli nie mamy 3 takich samych form, wyjmujemy kule z ciasta po kolei, przed pieczeniem, jako ostatnią piekąc warstwę z orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut (sprawdzać stopień upieczenia, ciasto lubi się przypalać na brzegach).

Ze składników na masę I wykonać budyń, po ugotowaniu mieszając go z masłem a następnie studzić również mieszając żeby nie stworzyły się grudki.

Jeśli na masę II mamy mleko skondensowane należy wstawić je do gotowania w garnku z wodą (zamkniętą puszkę) na ok. 3 godziny. UWAGA: puszkę otwierać dopiero po całkowitym ostygnięciu. Przy zakupie wybrać puszkę do otwierania otwieraczem (te z zawleczką się nie nadają, wybuchną podczas gotowania) i pilnować by przez cały czas cała puszka była przykryta wodą (takie gotowanie i tak może być niebezpieczne dlatego ja na ogół wybieram już gotową masę, którą tylko lekko podgrzewam, żeby była bardziej plastyczna).

Ostudzone placki pozbawić papieru do pieczenia. Jeden placek ułożyć w formie, rozsmarować na nim budyń. Przykryć drugim plackiem, rozprowadzić na nim masę kajmakową. Przykryć plackiem z orzechową kruszoną. Lekko docisnąć i zostawić w chłodny miejscu na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy