Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Schab z jabłkową skórką

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Schab z jabłkową skórką

Dieta: · po prostu smaczne ·

Dodatek jabłek powoduje, że pieczeń schabowa jest krucha, delikatna i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi lub zapiekanymi ziemniakami. Jako surówkę proponuję sparzoną czerwoną kapustę z jabłkiem i sosem vinegret.

Schab z jabłkową skórką


Składniki
1,5 kg schabu bez kości
500 g kwaśnych, winnych jabłek (na przykład szara reneta)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
12-16 goździków
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku


Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem i w górną część wbić goździki. Ułożyć w brytfannie, nalać ok 1/2 centymetra wody i wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon, gotować na małym ogniu aż całkowicie się rozpadną, w razie potrzeby skrapiać wodą, żeby się nie przypaliły. Po ugotowaniu zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecier powinien być dość gęsty, w razie potrzeby należy odparować z niego wodę.

Wyjąć mięso, posmarować grubo górną część przecierem jabłkowym i ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekać 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4


Więcej zdjęć:

Schab z jabłkową skórką

Schab z jabłkową skórką



Przepis dodany przez: ggacki




Komentarze

guga102     |     11:46:39, 17-09-2011
wyglada apetycznie musze sprobowac.

Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy