Strona główna Dieta po prostu smaczne przekąski Prowansalskie warzywa faszerowane

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Prowansalskie warzywa faszerowane

Dieta: · po prostu smaczne ·

Prowansalskie warzywa faszerowane


Składniki
3 średnie cukinie
3 bakłażany
3 cebule
3 duże pomidory
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
4 liście świeżej bazylii
kilka pieczarek
kilka pomidorków koktajlowych



Wykonanie
Farsz : Pokroić w drobną kostkę 2 średnie cukinie, 2 bakłażany i 2 cebule. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, po krótkiej chwili zmniejszyć ogień i smażyć całość aż się lekko zarumieni. Dodać 3 duże pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek), 3 ząbki cienko pokrojonego czosnku, 4 liście świeżej bazylii i lekko posolić. Całość smażyć przez ok. 1 h, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do uzyskania gęstej jednolitej masy warzywnej.

Warzywa do faszerowania: Cebulę przekroić raz, wszerz, a nie wzdłuż, aby po odłączeniu warstw od siebie, by przypominały małe miski. Cukinię i bakłażana pokroić w słupki o wysokości ok. 3 do 4 cm, wydrążyć miąższ, aby przypominał małe wiaderka (zostawiając kilka mm miąższu na dnie). Odłączyć kapelusz pieczarki od nóżki, umyć. Wykroić czapki z pomidorów koktajlowych i wydrążyć miąższ, zostawiając tylko trochę po bokach i na dnie. Położyć wszystkie warzywa na półmisku żaroodpornym z odrobiną oliwy z oliwek i nafaszerować wcześniej przygotowaną masą warzywną. Faszerowanie ułatwi plastikowy rękaw, dzięki któremu można wyciskać farsz bezpośrednio do warzyw. Piec przez 30 min. w temperaturze 160°. Faszerowane warzywa ułożyć na przemian, dodatkowo można polać małą ilością gotowego, ciepłego sosu pomidorowego, udekorować cienkimi plastrami smażonego czosnku i liśćmi świeżej bazylii.


Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 4

Autor: Mikołaj Rey



Przepis dodany przez: jo-asienka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Cynamonowy puchar
Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem
Zapiekanka bakłażanowa
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X