Strona główna Dieta niskocholesterolowa przetwory Powidła śliwkowe bez cukru w czterech smakach

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Powidła śliwkowe bez cukru w czterech smakach

Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·

Bezobsługowy sposób na rewelacyjne konfitury, które można od razu zrobić w kilku smakach. Świetne do zwykłego użycia ale także jako dodatek do ciast, ciasteczek i wielu różnych potraw.

© Barbara Pheby - Fotolia.com


Składniki
4 kg dojrzałych śliwek węgierek

Dodatki (opcjonalnie)
1. 100 g migdałów mielonych i skórka z 2 cytryn i 50 ml amaretto.
2. 2 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki różowego pieprzu
3. 2 łyżki kakao, 50 ml brandy.



Wykonanie
Na głęboką blachę do piekarnika wrzucam wydrylowane śliwki i piekę w 120-150 stopniach (normalne grzanie góra dół nie termoobieg) 2 godziny, przerwa na przestygnięcie, znów 2 godziny (po jakiś 4-6 godzinach) i tak przez trzy dni. Na noc zostawiam nie piekące się. Pod sam koniec zmniejszam temperaturę do 100 stopni. Nie mieszam w trakcie pieczenia tylko pomiędzy bardzo delikatnie raczej żeby sprawdzić stan i lekko pomóc odparować.

Na koniec dzielę na cztery części (ale to nie obowiązkowe). Do jednej dodaję migdały i skórkę cytrynową, do drugiej cynamon i odrobinę pieprzu świeżo zmielonego (najlepszy różowy, ale czarny też może być), do trzeciej kakao i jakiś alkohol mocny (brandy, whisky). Czwartą zostawiam w stanie czystym (największą). Odrobinę przesmażam i siup do słoików. Te z dodatkami są świetne jako dodatek do ciasteczek przy herbacie a te zwykłe - jak to powidła do wszystkiego ;)

Uwaga - śliwki muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie.

Rodzaj potrawy przetwory Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 0 (na pewno więcej - jeśli uwzględnić pieczenie) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X