Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Placek dyniowy bez pieczenia

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Placek dyniowy bez pieczenia

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Stephanie Frey - Fotolia.com


Składniki
spód:
180 g ciasteczek digestive
80 g orzechów włoskich
50 g masła

warstwa sernikowa:
150 g miękkiego serka sernikowego
5 łyżek cukru
ekstrakt waniliowy
150 ml śmietanki 30%
1,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka

warstwa dyniowa:
szklanka mleka
opakowanie budyniu waniliowego
200 g puree z dyni (ugotowanej lub z puszki, dobrze odsączone)
100 g masła
5 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,25 łyżeczki mielonych goździków


Wykonanie
Zmiksować w blenderze wszystkie składniki na spód aż będą przypominały konsystencją mokry piasek. Wyłożyć tortownicę 22 cm papierem do pieczenia lub folią i wcisnąć okruchy w spód i boki. Wstawić do zamrażarki.

Żelatynę namoczyć w mleku i podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Ser utrzeć z cukrem i ekstraktem. Do masy serowej dodać żelatynę i delikatnie wymieszać z ubita na sztywno śmietaną. Nałożyć na spód.

Budyń ugotować na szklance mleka, po wystudzeniu zmiksować z miękkim masłem, cukrem, przyprawami i puree z dyni. Nałożyć na warstwę serową. Całość schłodzić przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 30 (chłodzenia / mrożenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Grzybki marynowane z przepisu babci
Penne z pesto rosso picante
Tarta z żółtym serem, brokułami i cebulą
Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym
Zapiekanka
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X