
Podziel się:




Pizza z mąki żytniej
Dieta: · po prostu smaczne ·
Idealna zarówno na obiad jak i na kolację!


Składniki
Składniki na ciasto dla 4 osób:
• 200g maki żytniej
• 200g mąki pszennej
• 220ml ciepłej wody
• 20ml oliwy
• 16g drożdży
• 8g soli
• 4g cukru
Pozostałe składniki:
• Koncentrat pomidorowy
• Garść rukoli
• 200g mozarelli lub dowolnego żółtego sera
• 3 sztuki papryki konserwowej
• 20 sztuk oliwek
• 100g szynki

Wykonanie
Drożdże mieszamy z cukrem i z częścią ciepłej wody, odstawiamy. Po ok.10 minutach dodajemy do nich resztę wody, sól, oliwę i mąkę pszenną oraz żytnią. Po wymieszaniu w malakserze, ciasto wałkujemy i kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozsmarowujemy na nim koncentrat pomidorowy i posypujemy obficie tartym, żółtym serem. Następnie układamy pokrojoną paprykę, oliwki i szynkę. Pieczemy przez ok. 3 minuty w temp. 150 stopni a następnie 7 minut w temp. 200 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika – po 10-15 minutach ciasto powinno być gotowe. Dekorujemy listkami rukoli.

Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 35 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |

Źródło: Firma Bracia Urbanek
Autor: Firma Bracia Urbanek

Przepis dodany przez: PR CLUB