Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Pierogi z soczewicą

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pierogi z soczewicą

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Serhiy Kobyakov - Fotolia.com


Składniki
ciasto:
2szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka dobrze ciepłej wody
1 łyżka masła
szczypta soli
1 jajko


1,5 szklanki zielonej soczewicy
2 średnie cebule
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, papryka, majeranek do smaku


Wykonanie
Soczewicę zalać wrzątkiem i namoczyć przez kilka godzin.

Mąkę zalać wodą i wyrobić mikserem lub ręcznie, dodając jajko, masło i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo plastyczną. Odstawić na 1/2 godziny dokładnie przykryte.

Odlać wodę z soczewicy, wypłukać ziarna pod bieżącą wodą i gotować do miękkości w małej ilości wody. Gotową soczewicę odcedzić i ubić jak ziemniaki. Cebule drobno posiekać i podrumienić na oleju. Dodać do soczewicy, farsz doprawić sokiem z cytryny i przyprawami.

Ciasto cienko wałkować, wykrawać kółka i nadziewać farszem. Gotowe pierogi przykrywać, żeby nie wyschły. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu. Podawać z cebulką lub z czerwonym barszczem.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X