Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

Dieta: · po prostu smaczne ·

© teressa - Fotolia.com


Składniki
700 g mąki
2 jajka
1,5 szklanki ciepłej wody

1500 g kiszonej kapusty
20 g suszonych grzybów
2 cebule
sól, pieprz do smaku


Wykonanie
Grzyby umyć, zalać wodą, namoczyć na kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.

Kapustę obgotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić, odcisnąć i posiekać lub zemleć. Grzyby posiekać, dodać do kapusty wraz z resztą wody. Doprawić solą i pieprzem.

Z 3/4 mąki uformować kopczyk, wbić do niego jajka, przemieszać nożem, dodawać po trochu wodę, zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką.

Z ciasta formować wałeczki o średnicy ok 3 cm, odcinać plasterki o grubości 1 cm i każdy oddzielnie wałkować na placuszek, lekko podsypując mąką. Na środku placków kłaść farsz i zlepiać pierogi. Gotować w dużej ilości osolonej wody ok 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane tłuszczem lub obsmażone.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 30 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: jesien21




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy