Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Pierniczki imbirowo - cynamonowe

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pierniczki imbirowo - cynamonowe

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Profotokris - Fotolia.com


Składniki
składniki:

1 szklanka miodu gryczanego (lub pół na pół z melasą, jeśli pierniczki maja być bardziej miękkie)
1 szklanka cukru (najlepszy brązowy)
4 łyżeczki zmielonego imbiru
4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżki sody
250 g masła
2 duże jajka
6 szklanek maki

Lukier:
2 białka
2 szklanki cukru pudru
odrobina amaretto lub soku z cytryny


Wykonanie
Miód / melasę, cukier, imbir i cynamon włożyć do garnka (dużego) i mocno podgrzać, do rozpuszczenia cukru. Do gorącej masy dosypać sodę (UWAGA: bardzo się pieni) i wymieszać. Gorącą masą zalać masło, wymieszać i przestudzić. Do ciepłej masy dodać jajka i ciągle ubijając wsypywać stopniowo mąkę.

Ciasto wałkować na wybraną grubość (grubsze pierniczki są bardziej miękkie, cieńsze - kruche). Wycinać pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165 stopni 10-20 minut (zależnie od grubości). Wystudzić na kratce i polukrować.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12

Autor: Bajaderka (przepis zmodyfikowany)



Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy