Strona główna Dieta niskocholesterolowa ciasta i ciastka Pierniczki bez tłuszczu

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pierniczki bez tłuszczu

Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·

Wychodzą podobnie do klasycznych "Katarzynek". Oczywiście można je polukrować albo polać czekoladą ale i bez tego są pyszne - nawet na świąteczny stół.

© Yancho Zapryanov - Fotolia.com


Składniki
200 g mąki razowej,
300 g mąki pszennej typ 650
150 g cukru,
250 ml mleka,
10 g sody oczyszczonej,
150 g miodu,
torebka przyprawy do piernika


Wykonanie
50 g cukru mocno rozgrzać na patelni do zrumienienia, dodać miód, pozostały cukier, przyprawy, wlać ciepłe mleko. Całość doprowadzić do wrzenia, stale mieszając i zdjąć z ognia.

Do mąki zmieszanej z sodą wlać gorące mleko, mieszając. Wyrobić dość zwarte ciasto (najlepiej mikserem), uformować kulę, przykryć miskę dokładnie i odstawić na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc). Ciasto podzielić na części, każdą wałkować na grubość 1,5 - 2 cm. Wycinać pierniczki, układać na blasze z papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika można posmarować pędzelkiem zanurzonym w wodzie.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc odstawienia i pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X