Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Pączki hiszpańskie

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pączki hiszpańskie

Dieta: · po prostu smaczne ·

Pączki hiszpańskie


Składniki
200 g mąki
pół kostki masła (100g)
1 szklanka wody
4 jajka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia

lukier:
250 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
gorąca woda


Wykonanie
Przygotować ciasto ptysiowe: zagotować wodę z solą i masłem, do wrzątku wrzucić jednym ruchem mąkę i na małym ogniu energicznie mieszać do połączenia się składników i pozostawienia cieniutkiej warstewki na dnie garnka, przy czym ciasto jako całość powinno od garnka odstawać. Zdjąć z ognia, całkowicie ostudzić i miksować po kolei z jajkami (następne dodawać gdy poprzednie będzie całkiem wmieszane). Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać krążki na posmarowany olejem papier do pieczenia. Wkładać pojedynczo, do rozgrzanego do ok 175 stopni oleju, papierem do góry i po ok 40 sekundach usunąć papier. Smażyć ok 3-5 minut z każdej strony. Osączyć z tłuszczu i polać lukrem zrobionym z podanych składników.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy