Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Orzechowiec

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Orzechowiec

Dieta: · po prostu smaczne ·

© OpopO - Fotolia.com


Składniki
200 g mąki
250 g orzechów włoskich
kostka masła lub margaryny (250 g)
szklanka cukru
4 jajka
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu rumowego zmieszanego z 30 ml herbaty lub 6 łyżek rumu

polewa:
3 łyżki masła
łyżka wody
3 łyżki cukru pudru


Wykonanie
150 g orzechów posiekać na pył lub zetrzeć drobno i przyrumienić lekko na blasze piekarnika lub na suchej patelni. Pozostałe orzechy pokruszyć.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, ekstrakt waniliowy, jajka (każde ucierać na najwyższych obrotach ok 30 sekund).

Po utarciu wszystkiego, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodawać stopniowo do ciasta i mieszać na wolnych obrotach. na końcu dodać najpierw zmielone a potem posiekane orzechy.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (dno tortownicy). Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni (do "suchego patyczka"). Gorące ciasto nakłuć w kilku miejscach i nasączyć rumem lub aromatem. Przykryć na 10-15 minut, zostawić w uchylonym piekarniku potem wyjąć z piekarnika, odkryć i pozwolić przestygnąć. Ciepłe ciasto oblać polewą.

Polewa: wszystkie składniki podgrzewać razem do całkowitego rozpuszczenia i połączenia.


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 10




Przepis dodany przez: jesien21




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy