Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Najłatwiejszy torcik biszkoptowy

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Najłatwiejszy torcik biszkoptowy

Dieta: · po prostu smaczne ·

Bądźmy szczerzy - torcik jest pretekstem do podzielenia się przepisem na biszkopt, który nie ma prawa nie wyjść i na najprostsze na świecie jego przełożenie. Cała reszta (wierzch, ozdobienie etc) niech zostanie w Waszych rękach - baza daje niemal nieograniczone możliwości :)

© Cogipix - Fotolia.com


Składniki
biszkopt
6 jaj
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, nie dajemy wtedy ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru
łyżka stołowa octu

Krem:
400-500 g opakowanie gęstej śmietany 12 - 18% albo jogurtu greckiego bardzo dobrej jakości.

Wykończenie:
Owoce jagodowe
2 opakowania galaretki owocowej.


Wykonanie
Biszkopt:
Ubić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
Żółta, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.
Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy lub innej formy z odpinanym brzegiem.
Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).

Krem:
Gorący biszkopt (koniecznie gorący!) zaraz po wyjęciu z piekarnika należy ostrożnie przeciąć na pół (to nie jest bardzo trudne). Dolną połowę pozostawić w formie i wyłożyć na nią śmietanę. Lekko rozprowadzić, przykryć górną częścią - tylko leciutko docisnąć, tak żeby wyrównać i pozostawić w ten sposób do całkowitego ostygnięcia. Śmietana/jogurt zamienia się w pyszny niezbyt słodki krem a serwatka z niej nasącza biszkopt.

Przygotować galaretkę według przepisu an opakowaniu z 3/4 podanych porcji wody.
Na ostudzonym biszkopcie ułożyć owoce i zalać 1/4 zimnej galaretki. Wstawić do lodówki. Po 10 minutach wyjąć ciasto i wlać na wierzch resztę galaretki, pozostawić w lodówce do stężenia.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc pieczenia i chłodzenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy