Strona główna Dieta po prostu smaczne desery Mus czekoladowy z pomarańczową nutą

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Mus czekoladowy z pomarańczową nutą

Dieta: · po prostu smaczne ·

© StockHouse - Fotolia.com


Składniki
200 g gorzkiej czekolady (con 50% kakao)
8 białek
szczypta soli
2 łyżki masła
6 żółtek
2 łyżeczki żelatyny
łyżka cukru pudru
połowa pomarańczy
2 łyżki cukru trzcinowego
200 ml śmietanki kremówki


Wykonanie
10 g czekolady zetrzeć na wiórki, resztę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Do garnka dodać żółtka i szybko ubić tak, by masa się nie zwarzyła. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącym soku z pomarańczy zmieszanym z łyżką wody. Lekko przestudzić.

Białka z solą ubić na bardzo sztywną pianę, wymieszać z otartą skórką z pomarańczy i cukrem pudrem. Dodać trzy łyżki do masy i utrzeć na gęsty krem. Dodać resztę piany, bardzo delikatnie wymieszać i przełożyć do pucharków. Przestudzić całkowicie i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Śmietanę ubić na sztywno, udekorować każdy pucharek. Posypać wiórkami czekolady.

Rodzaj potrawy desery Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 5 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy