Strona główna Dieta po prostu smaczne desery Masa marcepanowa

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Masa marcepanowa

Dieta: · po prostu smaczne ·

© HLPhoto - Fotolia.com


Składniki
250g migdałów
250g cukru pudru
2 łyżki Amaretto
kilka kropli dobrego aromatu migdałowego (najlepiej ekstraktu)


Wykonanie
Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 10 minut. Obrać ze skórki i bardzo dokładnie oczyścić. Osuszyć i zmielić (najlepiej w malakserze), partiami, bardzo drobno aż masa zacznie się kleić. Dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie połączyć na jednolitą masę.

Ukształtować masę w dowolną formę, owinąć folią, przechowywać w lodówce.


Rodzaj potrawy desery Stopień trudności: łatwe Koszt: wysoki
Czas: 40 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy