Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Lussenbular - szwedzkie bułeczki św. Łucji

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Lussenbular - szwedzkie bułeczki św. Łucji

Dieta: · po prostu smaczne ·

Pieczone w Szwecji tradycyjnie na 13 grudnia (św. Łucji) towarzyszą jednak łakomczuchom aż do świąt. Pyszne i proste w przygotowaniu. Warto spróbować.

© ezoom - Fotolia.com


Składniki
500 g mąki
7 g drożdży suchych
250 ml ciepłego mleka
75 g brązowego cukru
50 g masła, stopionego i ostudzonego
5-6 nitek szafranu
rodzynki
szczypta soli
1 jajko


Wykonanie
Szafran namoczyć przez kilkanaście minut w ciepłym mleku. Następnie dodać do suchych składników wraz ze stopionym masłem, wyrobić ciasto, przełożyć do natłuszczonej miski i pozostawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, podzielić na 12 części i z każdej ukształtować wałek o długości ok 20 cm, a następnie zwinąć w "podwójnego ślimaka". Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (zachowują odstępy ok 8 cm) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, aż bułeczki będą się niemal stykały ze sobą.

Po wyrośnięciu w środek "ślimaków" włożyć rodzynki, a bułeczki posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 minut, na złoty kolor.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc wyrastania i pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: Mirosław




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy